חיפוש
 
לדף הבית >>     בריאות >>

סובלים מקוצר נשימה? למה זה מסוכן

 

פרופ’ מ. מרדכי קרמר, מנהל המערך למחלות ריאה ואלרגיה, מרכז רפואי רבין, קמפוס בילינסון

 

 רבים מאיתנו עלולים לחוות אירוע של קוצר נשימה במהלך חיינו. למעשה, לא מעט אנשים אכן פונים  לרופא המשפחה עם תלונה על קוצר נשימה במאמץ, אך רבים מהם נשלחים לביתם עם המלצה כללית לנוח ולהפחית מהלחץ של הפעילות היומיומית ללא המשך בירור נוסף אצל רופא ריאות.

קוצר נשימה יכול לנבוע מסיבות שונות נוספות, כמו: אסטמה, אי ספיקת לב או COPD - מחלת ריאה על רקע עישון, אולם קוצר נשימה במאמץ יכול גם להעיד על מחלה נדירה וקשה שרבים כלל לא מודעים לה - יתר לחץ דם ריאתי. מדובר במחלה כרונית קשה ופרוגרסיבית, הפוגעת בעיקר בנשים צעירות בגילאים 30-50. ידוע שבישראל חולים בה כ- 500 בני אדם, אך עדיין ישנם חולים לא מאובחנים (לרוב נשים), זאת בשל המודעות הנמוכה אליה (גם בקרב הרופאים) - לעתים חולפות מספר שנים עד לאבחון, זמן בו בינתיים המחלה עלולה להידרדר ולפגוע משמעותית באיכות חיי החולים ועלולה לסכן חיים.

יתר לחץ דם ריאתי היא מחלה בה יש היצרות בכלי הדם בריאות, הגורמים לעליה בלחץ בעורקים המובילים דם מן החדר הימני בלב אל הריאות. דבר הגורם ללב, בעיקר חדר ימין, ’לעבוד קשה’ יותר ובסופו של דבר הוא ’מתעייף’ ונפגע תפקודו. אבחון המחלה בשלבים המוקדמים מאפשרת לטפל בחולות מוקדם ככול האפשר ולעכב את הידרדרות המחלה.

הבעיה היא שתסמיני המחלה אינם ספציפיים וחד משמעיים, עובדה המקשה מאוד על אבחון המחלה. אחד הסימנים העיקריים שצריכים להדליק נורת אזהרה הוא כאמור קוצר נשימה במאמץ, אך גם לחצים בחזה. לא מעט חולות מדווחות שכאשר הגיעו בפעם הראשונה לרופא המשפחה עם תלונה על קוצר נשימה ולחצים בחזה, פטרו אותן בתשובה לקונית: "את כנראה עייפה או מתוחה. תנוחי יותר והתחילי לעשות כושר גופני", אך חשוב לדעת שכאשר מופיע קוצר נשימה במאמץ באדם שנחשב עד לאותו הרגע ל"בריא", יש לפנות לרופא המשפחה לבדיקות. בדיקות האבחון כוללות אקו לב ולאחר מכן,  במידה ומתגלה לחץ ריאתי מוגבר, צנתור אבחנתי שבודק את הלחצים בצד הימני של הלב, בזמן הצנתור המטופל יקבל תרופות כדי לבחון אם הן אכן משפיעות על לחץ הדם הריאתי.

סימנים נוספים שעשויים להעיד על יתר לחץ דם ריאתי הם: דופק מהיר או דופק לא סדיר ובצקות ברגליים. כאשר המחלה מתקדמת ובשל אי זרימה טובה של חמצן לכל הגוף, יופיע כיחלון בקצות האצבעות ובצקות.

אבחון המחלה בזמן הוא קריטי, מכיוון שללא טיפול זמן ההישרדות של החולים הוא כשלוש שנים בלבד, בעוד שבעזרת התרופות ניתן להאריך את חיי החולה לשנים ארוכות.

כיום יש מספר תרופות שמיועדות לטיפול במחלה הפועלות במנגנונים שונים, והטיפול נקבע לפי חומרת המחלה ומידת התקדמותה. במקרים בהם כל הטיפולים התרופתיים כבר לא מועילים, תישקל אופציה של השתלת ריאות.

מלבד הטיפולים התרופתיים, ההמלצה היא על פעילות גופנית במסגרת של שיקום ריאות, הימנעות ממאמצים חריגים, ולנשים צעירות שמתכננות להרות - להימנע מכניסה להיריון שכן הוא עלול ברוב המקרים לסכן את חיי החולה.

 

Отображается файл
Отображается файл

שרית ליבנה-אשכנזי

יועצת תקשורת

יגאל אלון 126 (בנין C) ת"א 6744332

נייד: 054-2402041| טל’072-2200411 | פקס: 072-22-00-405| sarit@logos-comm.co.il

רוצה לצ'וטט?
 
 
 
יולי לב

יולי לב

mcity

mcity

 

 

 

 

 

 

כל מה שקורה בעיר באנר הדר
יש לי שאלה לגדי ברקאי

 

מדורים